circleموضوعات مرتبط با قیمت سکه

قیمت سکه

circle

قیمت سکه

circleآخرین اخبار قیمت سکه

از دیرباز تاکنون فلز طلا به خصوص در فرم سكه به عنوان گزینه‌ای امن برای سرمایه گذاری انتخاب می‌شود. مردم سعی دارند تا با خرید سکه و طلا بتوانند از ارزش دارایی خود در زمان رکود یا تورم محافظت کنند. البته که خرید سکه در بازار ایران جز در موارد سرمایه گذاری به عنوان هدیه هم کاربرد دارد. با این وجود هنوز خیلی‌ها انواع سکه را به خوبی نمی‌شناسند و از نحوه محاسبه قیمت سکه در بازار اطلاعی ندارند.

تاکنون چند بار برایتان پیش آمده است که هنگام خرید طلا یا سکه درباره نحوه محاسبه قیمت آن کنجکاو شده باشید؟ بسیاری از مردم بارها به قصد خرید طلا و سکه به گالری‌های طلافروشی رفته‌اند اما چند نفر از جزئیات فرمول محاسبه قیمت طلا و قیمت سکه آگاهی دارند؟ با این حساب چطور می‌توان به قیمت اعلام شده از جانب طلافروش اعتماد کرد و مهم‌تر از آن چطور می‌توان بعدها با افزایش نرخ طلا میزان دارایی خود را تخمین زد؟ در ادامه این مطلب قرار است به بررسی انواع سکه و روش محاسبه قیمت آن بپردازیم.

چگونه قیمت سکه را محاسبه کنیم؟

همانطور که پیش از این اشاره شد آگاهی از نحوه برآورد قیمت طلا و قیمت سکه به شما کمک می‌کند تا حین خرید از قیمت اعلام شده توسط طلافروشان مطمئن شوید. علاوه بر این گاهی شرایط به شکلی رقم می‌خورد که خرید حضوری سکه و طلا برایتان ممکن نیست، زمانی که قرار است به صورت آنلاین خرید کنید اطلاع از جزئیات نحوه قیمت‌ گذاری سایت‌ها بر روی سکه ضرورت می یابد. با وجود اطلاع و آگاهی شما دیگر بستری برای کلاهبرداری مهیا نخواهد شد. گذشته از این با اطلاع از نحوه محاسبه نرخ سکه می‌توانید در آینده با تغییر قیمت در بازار طلا خودتان ارزش دارایی‌هایتان را تخمین بزنید.

فلز طلا علاوه بر زیبایی ظاهری، یک سرمایه امن و پشتوانه‌ بسیار قوی برای آینده مالی زندگی شماست. پس انداز دارایی مازاد در قالب سکه طلا کمک می‌کند تا علاوه بر حفظ ارزش پولتان در مواقع حساس و در زمان رویارویی با چالش‌های پیش بینی نشده زندگی سرمایه‌ای داشته باشید که برای تبدیل آن به وجه نقد نیازی به صبوری نباشد. البته همیشه سوالاتی برای خرید و فروش سکه مطرح است که ذهن مردم را درگیر می‌کند. پیش از هر اقدامی برای خرید سکه ضروریست تا پاسخی برای این سوالات پیدا کنیم.

یکی از سوالات همیشگی مردم نحوه محاسبه قیمت سکه و فرمول محاسبه آن است؛ حتی ممکن است به چالشی جدی برای شما علاقمندان به بازار طلا تبدیل شده باشد. برای برآورد نرخ هر سکه لازم است تا عیار و وزن آن را بشناسید و بعد از طریق فرمول‌هایی که در ادامه بررسی می‌کنیم نرخ تمام شده سکه را برآورد کنید. اما پیش از آن نیاز است تا با انواع مختلف سکه آشنا شوید.

انواع مختلف سکه

سکه‌ها از نظر نوع قطع در گروه‌های متفاوتی از جمله قطع بهار آزادی، نیم سکه، ربع سکه و .... قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی انواع سکه موجود در بازار می‌پردازیم که از نظر قطع دسته بندی شده‌اند و وزن متفاوت دارند. وزن سکه مهم‌ترین عامل اثرگذار بر قیمت سکه است.

  • سکه بهار آزادی (سکه تمام): سکه تمام یا سکه بهار آزادی نوعی از سکه موجود در بازار است که به مناسبت انقلاب سال 1357 به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی ضرب شد. تولید و ضرب این سکه‌ها به سال 1358 تا 1370 برمی‌گردد.

وزن سکه بهار آزادی: 8.13598 گرم

عیار: 900 در 1000 که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21.6 است.

قطر: 22 میلی‌متر

  • نیم سکه: سکه نیم بهار آزادی نوع دیگری از سکه موجود در بازار است که به لحاظ وزن با سکه تمام تفاوت دارد.

وزن نیم سکه بهار آزادی: 4.0665 گرم

عیار: 900 در 1000 که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21.6 است. 

قطر: 19 میلیمتر

  • ربع سکه: ربع سکه از دیگر انواع سکه است که حدود یک چهارم سکه تمام و یک دوم نیم سکه وزن دارد.

وزن ربع سکه: 2.03235 گرم

عیار: 900 در 1000 که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21.6 است.

قطر: 14 میلیمتر

  • سکه گرمی: به دنبال افزایش روزافزون قیمت سکه و طلا در بازار ایران و کاهش قدرت خرید مردم در تهیه انواع سکه تمام، نیم سکه و رب سکه، ضرب سکه‌های گرمی با وزن 1.01 آغاز شد. ضرب این سکه‌ها با بسته بندی استاندارد بانک مرکزی از سال 1390 آغاز شده است. سکه‌های گرمی بهار آزادی به لحاظ وزنی از سایر انواع سکه سبک‌تر هستند و در مقایسه با سکه‌های پارسیان(پارسیان با عیار 18) عیار بالاتری دارند. همچنین تاریخ ضرب سکه‌های گرمی برخلاف دیگر انواع سکه بهار آزادی بر روی سکه حک نمی‌شود.

وزن سکه گرمی: 1.01

عیار: 900 در 1000 که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21.6 است.

قطر سکه گرمی: 13.3

نحوه محاسبه قیمت سکه بر اساس انس جهانی

یکی از معمول‌ترین فرمول‌ها در محاسبه قیمت سکه با استفاده از قیمت انس جهانی تعریف شده است. اگر از علاقمندان و سرمایه گذاران بازار طلا باشید قطعا از اهمیت نمودار انس جهانی در محاسبه قیمت طلا و سکه اطلاع دارید. برآورده هزینه خرید سکه بر اساس انس هم فرمول سخت و دشواری ندارد برای اینکار کافیست طبق مثال زیر پیش بروید:

فرض کنید قرار است قیمت یک ربع سکه را با استفاده از اونس جهانی محاسبه کنیم. (با علم بر اینکه هر انس طلا برابر با 31.103 و عیار آن 999 یا 24 باشد) برای مثال نرخ امروز برای انس جهانی 2039.76 و قیمت دلار 57000 تومان است. در محاسبه قیمت رب سکه بر اساس انس، ابتدا قیمت روز انس جهانی را بر 31.103 تقسیم می‌کنیم تا قیمت هر گرم طلای 24 عیار به دلار محاسبه شود.

65٫58 = 31.103 / 2039.76

از آنجایی که عیار ربع سکه 900 است پس ناچارا باید عدد به دست آمده برای عیار 24 را برای عیار سکه محاسبه کنیم. در نتیجه حاصل تقسیم مرحله قبل را ابتدا بر 999 تقسیم و سپس از 900 ضرب می‌کنیم. عدد محاسبه شده قیمت هر گرم طلا با عیار 21.6 به دلار است.

59٫08 =900 * (999/ 65٫58)

در مرحله بعد باید قیمت دلاری را به قیمت ریالی تبدیل کنیم. پس عدد به دست آمده را در نرخ روز دلار ضرب می‌کنیم با این حساب نرخ هر گرم طلای 22 عیار را به ریال (تومان) محاسبه کرده‌ایم.

3367560 = 57000 * 59٫08

حالا با ضرب این عدد در وزن هر نوع از سکه می‌توان قیمت نهایی سکه را محاسبه کرد. در این مثال، گزینه مورد بررسی ما قیمت ربع سکه بود، در نتیجه عدد به دست آمده در مرحله قبل را در وزن ربع سکه یعنی در عدد 2.03235 ضرب می‌کنیم.

6.844.060 = 2.03235 * 3367560

قیمت حقیقی ربع سکه 6.844.060 تومان است.

احتمالا قیمت محاسبه شده توسط شما با قیمت خرید ربع سکه در بازار متفاوت باشد و علت این امر وجود حباب در قیمت سکه است. حباب سکه زمانی به وجود می آید که تعادل میان عرضه و تقاضا برهم بخورد و البته در کفه تقاضا سنگینی کند. زمانی که تقاضا در بازار بیش از میزان عرضه باشد حباب سکه بر قیمت نهایی سکه افزوده می‌شود.

روش محاسبه قیمت سکه بر حسب طلای 18 عیار

روش دیگر برای محاسبه قیمت انواع سکه، برآورد قیمت بر حسب قیمت طلای 18 عیار است. برای تخمین قیمت به کمک قیمت طلا احتیاج به عملیات ریاضی خاصی ندارید. تنها کافیست وزن سکه موردنظرتان را در قیمت هر گرم طلا ضرب کنید. نمودار قیمت طلا در عیارهای متفاوت به صورت روزانه بر روی سایت‌های طلا و جواهرات قابل مشاهده است؛ اما اگر به هر دلیلی به قیمت طلا با عیار 900 دسترسی ندارید و می‌خواهید شیوه محاسبه قیمت سکه بر حسب قیمت طلای 18 عیار را بدانید در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

در این روش باید ابتدا نرخ روز طلا 18 عیار را به صورت آنلاین و لحظه‌ای از طریق سایت‌های طلا و جواهر بررسی کنید. نرخ طلای 18 عیار به صورت  عیار 750 هم گزارش می‌شود. برای تبدیل نرخ عیار 750 به 900 ، قیمت هر گرم طلای 18 عیار را بر 750 تقسیم و در 900 ضرب کنید. با این روش به قیمت هر گرم طلای 22 عیار دست پیدا می‌کنید.

حالا کافیست وزن سکه موردنظرتان را در عدد به دست آمده ضرب کنید تا به قیمت واقعی سکه برسید.

( قیمت گرم طلا 18 عیار x 900 x (750 / گرم سکه موردنظر= قیمت سکه

برای مثال اگر بخواهیم قیمت یک ربع سکه را محاسبه کنیم با فرض بر اینکه قیمت هر گرم طلا 18 عیار در بازار 2800000 تومان باشد، کافیست این مبلغ را بر 750 تقسیم و در 900 ضرب کنیم.

در مرحله بعد عدد به دست آمده را در وزن ربع سکه  یعنی در عدد 2.03235 ضرب می‌کنیم.

6.828.696 = 2.03235 * 900 * (750 / 2800000)

قیمت حقیقی ربع سکه 6.828.696 تومان است.

طریقه محاسبه قیمت سکه‌ی قبل از سال 86

سکه‌های طلا را می‌توان از نظر سال ضرب به دو دسته‌ی سکه‌های جدید و سکه‌های قدیم تقسیم کرد. 

ضرب سکه‌های قدیم مربوط به سال‌های 58 تا 86 است. این سکه‌ها را می‌توان با توجه به طرح و شکلی که دارند از سکه‌های جدید تفکیک کرد. در یک سمت از سکه‌های قدیم نام حضرت علی و عبارت بانک ملی ایران و در روی دیگر سکه عبارت اولین بهار آزادی و تصویر حرم امام رضا دیده می‌شود.

سکه‌های جدید یا سکه‌های امامی از سال 86 به بعد ضرب شدند و در حال حاضر نود درصد سکه‌های موجود در بازار سکه امامی طرح جدید هستند. این نوع سکه به لحاظ طراحی با سکه طرح قدیم متفاوت است. در یک طرف سکه تصویر بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و در روی دیگر آن تصویر حرم امام رضا را می‌بینید. 

هرچند که این دو نوع سکه عیار و وزن برابر دارند اما سکه‌های امامی در بازار با قیمت بالاتری  عرضه می‌شوند. در بازار طلا و سکه، سکه‌های ضرب شده پیش از سال 86 را به عنوان سکه تاریخ پایین می‌شناسند. نقطه عطف سکه‌های تاریخ پایین در بازار سکه‌های ضرب شده در سال 86 است. از سال 1387 به بعد ضرب سکه‌های امامی آغاز شد که اکنون به لحاظ قیمتی با سکه‌های تاریخ پایین تفاوت واضح و مشخصی دارد.

سکه‌هایی که پیش از سال 86 تولید شده‌اند امروزه به نسبت سکه‌های امامی، سکه‌های گرمی و پارسیان متقاضی کمتری برای خرید دارند؛ اما بد نیست بدانید قیمت سکه قبل از سال 86 صرفا بر اساس میزان طلای به‌کاررفته در ساخت آن محاسبه می‌شود. در حالی که از سال 86 تاکنون شاهد حباب و نوسانات قیمتی چشمگیری در بازار طلا و سکه ایران هستیم و شما در خرید سکه‌های امامی طرح جدید علاوه بر قیمت طلا مبلغی هم بابت میزان حباب سکه پرداخت می‌کنید!

برای محاسبه قیمت سکه تاریخ پایین هم دقیقا طبق فرمول‌های بررسی شده در همین مطلب عمل می‌کنیم با این تفاوت که در خرید سکه تاریخ پایین مبلغی به عنوان حباب سکه پرداخت نخواهید کرد. علاوه بر این زمانی در زمان فروش سکه تاریخ پایین، مبلغ اضافه‌ای هم بابت حباب سکه دریافت می‌کنید.