یحیی گل محمدی بازیکن سابق فوتبال و تیم ملی و همچنین سرمربی سابق باشگاه پرسپولیس، 53 ساله، یکی از چهرههای محبوب فوتبال ایران است. گل محمدی فوتبال حرفهای را از سنین جوانی در باشگاه تراکتورسازی تبریز آغاز کرد و بعدها با تلاش و پشتکاری که در عرصه فوتبال داشت، توانست آینده درخشانی را در زمینه مربی گری رقم بزند.
او موفق شد در سالهایی که به عنوان مربی فعالیت دارد با کسب بیشترین قهرمانی کشوری و 10 جام در لیگهای ایران عنوان پرافتخارترین مربی فوتبال ایران را ازآن خود کند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا بیوگرافی کاملی از یحیی گل محمدی و سابقه فعالیت او به عنوان بازیکن و سرمربی فوتبال را با شما به اشتراک بگذاریم.
یحیی گل محمدی متولد 28 اسفند 1349 است که در میناباد اردبیل متولد شد و تا سنین نوجوانی در شهر محمودآباد استان مازندران زندگی کرد. او در خانوادهای از قشر متوسط جامعه به دنیا آمد. پدرش پیمانکار ساختمان بود و به دلیل شرایط کاری پدر در کودکی از میناباد به استان مازندران آمد و به همراه خانواده در شهر محمودآباد ساکن شد.
به گفته خودش او فوتبال را از همان سنین کودکی در تیمهای محلهای و مدرسهای محمودآباد آغاز کرد و بعدها به عنوان اولین تجربه به عضویت تیم خزر محمودآباد درآمد و زیر نظر آقای علی رنجبر به تیم جوانان مازندران راه یافت و برای نخستین بار به عنوان قهرمانی کشور رسید.
او پس از 17 سالگی برای ادامه تحصیل در رشته هنر و زبان به دانشسرای شهر قم رفت و پس از دریافت مدرک فوق دیپلم در همان شهر به معلمی مشغول شد. رویای کودکی یحیی تنها با فوتبالیست شدن به واقعیت میپیوست به همین دلیل در تمام آن سالهای تحصیل و معلمی بازی فوتبال را هم ادامه داد. در نهایت در سال 1367 دل را به دریا زد و برای بازی در تیم تراکتورسازی راهی تبریز شد. او پس از 5 بازی به قم بازگشت و فوتبال را در کنار تدریس زبان و هنر ادامه داد.
یحیی گل محمدی در سال 1387 زمانی که 38 سال سن داشت از دنیای بازیکنی فوتبال خداحافظی کرد و در سال 1388 مسیر تازهای را در دنیای فوتبال در پیش گرفت. او مربی گری فوتبال را از تیم تربیت یزد آغاز کرد. یک سال بعد به عنوان سرمربی راهی تیم نساجی مازندران شد و در سال 1390 به عنوان کمک مربی علی دایی به تیم راه آهن رفت. او همچنین سابقه مربی گری حرفهای در تیم صبا باتری قم، پرسپولیس، نفت تهران و تراکتور تبریز را هم در کارنامهاش دارد.
قد یحیی گل محمدی 178 سانتی متر و وزن او 76 کیلوگرم است. او در طول سالهایی که بازیکن فوتبال بود در پست مدافع میانی به زمین بازی میرفت و معمولا عملکرد درخشانی را در در اجرای تکنیک و تکل از خود به نمایش میگذاشت.
گل محمدی در حال حاضر متاهل است و دو فرزند دارد. امیرحسین گل محمدی فرزند اول این خانواده و وانیا دختر 11 ساله یحیی گل محمدی و لیلا حق نظری، فرزند دوم این خانواده است. لیلا حق نظری همسر یحیی گل محمدی متولد سال 1352، اصالت کردی دارد. او در زندگی شخصی فعال اجتماعی و ورزشکار است و همچنین به گفته یحیی گل محمدی سهم بسیار زیادی در موفقیت های این اسطوره فوتبالی داشته است.
یحیی گل محمدی ورود به عرصه فوتبال حرفهای را در سال 1367 در تبریز آغاز کرد. او پس از حضور در باشگاه تراکتورسازی تبریز تنها برای 5 بازی به زمین رفت و البته در همین پنج دیدار رسمی هم توانست استعداد بینظیرش در فوتبال را به خوبی به نمایش بگذارد. او به دلیل تعهد خدمت معلمی ناچارا به قم بازگشت و در راستای دستیابی به رویای همیشگیاش به عضویت تیم هلال احمر قم درآمد. او در تمام سالهایی که مشغول تدریس زبان و هنر بود در کنار این تیمهای باشگاهی فوتبال حرفهای را دنبال کرد.
این بازیکن فوتبال در سال 1369 پس از دو فصل بازی از تیم هلال احمر قم جدا شد و با امضای قراردادی 4 ساله به عضویت باشگاه پورا تهران به سرمربی گری احمد خان خداداد درآمد و تا سال 1373 با پیراهن این تیم در زمین بازی حاضر شد.
عملکرد درخشان و تکنینکهای حرفهای یحیی در بازیهای تیم پورا زمینه ساز دعوت از او برای بازی در تیم پرسپولیس تهران بود. او در شروع فصل 1374-1373 با امضای قرارداد 4 ساله راهی این تیم شد. پرسپولیس تیم محبوب یحیی گل محمدی بود و توانست تا سال 1377 در این باشگاه و با پیراهن سرخپوشان پایتخت به میدان برود.
گل محمدی در پایان سال 1377 با اتمام قرارداد پرسپولیس به فولاد منتقل شد و سال 80 برای دومین بار به تیم محبوبش بازگشت. او سه سال دیگر به عنوان مدافع میانی در کنار پرسپولیس بازی کرد و در نهایت برای همیشه از این باشگاه جدا شد. یحیی گلمحمدی از سال 1383 تا 1387 در صبا باتری قم بازی کرد و با اتمام قراردادش از دنیای بازیکنی فوتبال خداحافظی کرد.
گل محمدی همچنین سابقه حضور در بازیهای ملی فوتبال ایران را هم در کارنامهاش دارد. او بازیهای ملی را در سال 1371 در کنار تیم ملی امید ایران آغاز کرد و از سال 1372 تا 1385 به عضویت تیم ملی بزرگسالان ایران درآمد و موفق شد چند باری با بازوبند کاپیتانی تیم ملی به زمین مسابقه برود.
در ادامه به بررسی مهمترین تیم ها و باشگاه هایی که یحیی گل محمدی در آنها حضور داشته است، میپردازیم.
یحیی گل محمدی به عنوان اولین تجربه بازی حرفهای فوتبال به تیم تراکتورسازی تبریز پیوست. این بازیکن فوتبال تنها در 5 بازی رسمی برای تیم تراکتورسازی حضور داشت و با عملکرد خوبش در جریان همین 5 بازی توانست به تیمهای بعدی راه یابد.
باشگاه پرسپولیس، باشگاه محبوب یحیی گل محمدی بود. او که از سنین کودکی علاقمند بود در کنار تیم پرسپولیس به زمین چمن برود نهایتا در سال 1373 زمانی که 24 سال داشت با عقد قرارداد 4 ساله به عضویت باشگاه پرسپولیس تهران درآمد. او در کنار این تیم به تجربیات خوبی دست یافت اما از آنجایی که با مسئولان وقت این باشگاه به توافق نرسید ناچارا در سال 1377 از پرسپولیس جدا شد. البته این پایان مسیر گل محمدی و پرسپولیس نبود.
یحیی گل محمدی در سال 1380 با عقد قراردادی 3 ساله برای دومین بار به پرسپولیس تهران بازگشت و تا سال 1383 در پست مدافع میانی با پیراهن تیم پرسپولیس در زمین مسابقات حاضر شد. او در سال 1383 برای همیشه از این باشگاه خداحافظی کرد تا باری دیگر به عنوان سرمربی به باشگاه بازگردد.
یحیی گل محمدی در سالهایی که به عنوان بازیکن در تیم پرسپولیس حضور داشت در 8 دوره از دربیهای بزرگ پایتخت در کنار این تیم به زمین رفت. پرسپولیس در طول این 8 دربی، 3 دور به عنوان پیروز رقابتها شناخته شد، 4 دور با نتیجه تساوی از زمین خارج شد و تنها یک دور مغلوب از زمین بازی بیرون آمد.
گلمحمدی با تکنیکها و تکلهای نمایشی که در بازیهای باشگاهی از خود نشان داده بود میتوانست در جایگاه مدافع عالی برای تیم ملی ایران به زمین برود. در سال 1372 از یحیی برای حضور در اردوی تیم ملی بزرگسالان کشور دعوت شد و اولین تجربه او در جام جهانی 2002 رقم خورد. او توانست در مرحله مقدماتی جام جهانی 2002 در بازی مقابل ایرلند برای تیم ملی کشور گلزنی کند. شاید بتوان این گل ملی را به عنوان اولین نقطه اوج معروفیت و محبوبیت گل محمدی در جایگاه بازیکن در نظر گرفت.
گل محمدی برای آخرین بار در دور نخست بازیها جام جهانی 2006 مقابل مکزیک گلزنی کرد و این مهمترین گل ملی او بود. او با به ثمر رساندن این گل اجازه نداد ایران با باخت 0 بر 3 از زمین بازی خارج شود. یحیی گل محمدی مجموعا در 74 بازی با پیراهن تیم ملی به زمین مسابقه رفت و در جریان این بازیها 5 گل ملی را به کارنامهاش اضافه کرد.
یحیی گل محمدی در اولین جدایی خود از پرسپولیس تهران برای فصل 1381-1380 به تیم فولاد خوزستان پیوست. او تا پایان فصل برای این تیم بازی کرد و مجدد به تیم سرخپوشان تهران بازگشت. این بازیکن موفق شد تا در یک فصل حضورش در فولاد در 41 بازی حضور داشته باشد و 6 گل برای تیمش به ثمر برساند.
یحیی گل محمدی به عنوان آخرین سابقه بازیکنی خود به تیم صبای قم پیوست. در پایان فصل 1383 با عقد قراردادی 3 ساله، به تیم صبا باتری قم ملحق شد. او تا فصل 1387-1386 در کنار تیم صبا باتری بازی کرد و توانست آخرین عنوان قهرمانی سوپر جام را در سال 1384 در کنار این تیم به کارنامه حرفهایاش در دوران بازیکنی فوتبال اضافه کند.
گل محمدی در نهایت در پایان فصل 1387-1386 در سن 38 سالگی با دنیای بازیکنی فوتبال خداحافظی کرد و قدم در راه جدیدی گذاشت؛ او بلافاصله به عنوان سرمربی تیم صبای قم به زمین رفت و پس از مدت کوتاهی راهی تیم تربیت یزد شد.
یحیی گل محمدی پس از خداحافظی از دنیای بازیکنی همچنان به فعالیت در این عرصه پایبند ماند. او در سال 1387 زمانی که 38 سال داشت به عنوان سرمربی جایگزین تیم صبا تنها برای 10 بازی در صندلی مربی گری نشست. علی رغم عملکرد خوبش در این ده بازی ترجیح داد برای شروع مسیر جدید در حیطه مربی گری با یک قرارداد یک ساله راهی تیم تربیت یزد شود. و این اولین قدم رسمی او برای حضور در عرصه مربیگری فوتبال بود.
باشگاه نساجی مازندران، باشگاه راه آهن و باشگاه پرسپولیس تهران به ترتیب سه باشگاه دیگری بودند که یحیی گل محمدی به عنوان سرمربی آنها مشغول به فعالیت شد. پس از هدایت ۲۰ بازی در پرسپولیس همراه با تیمش به مقام نایب قهرمانی جام حذفی فوتبال ایران رسید اما پس از اتمام مسابقات از پرسپولیس خداحافظی کرد و به تیم نفت تهران پیوست.
او پس از یک فصل مربی گری در نفت راهی ذوب آهن اصفهان شد و همراه با این تیم دو قهرمانی پیاپی جام حذفی ایران را به افتخارات مربی گریاش اضافه کرد. گل محمدی همچنین سرمربی گری در تیمهای اکسین البرز، تراکتورسازی تبریز و شهر خودرو را نیز در کارنامهاش دارد. او در سال 98 برای دومین بار به عنوان سرمربی به پرسپولیس آمد و تا پایان فصل 1402 در پرسپولیس ماند.
در ادامه به بررسی مهمترین باشگاه هایی که یحیی گل محمدی به عنوان سرمربی در آنها فعالیت داشته است، میپردازیم.
یحیی گل محمدی برای اولین بار مربی گری را به صورت غیررسمی در ده بازی آخر فصل 1387-1386 در کنار تیم صبای قم تجربه کرد. او بعدها در سال 1391، برای دومین بار به عنوان مربی به تیم صبا بازگشت.
در تیرماه 1386 یحیی گل محمدی با امضای قرارداد یک ساله برای نخستین بار به صورت کاملا رسمی هدایت یک تیم فوتبال را بر عهده گرفت. او که از صبای قم راهی باشگاه فوتبال تربیت یزد شده بود در پایان فصل، باشگاه شهید قندی و تیم تربیت یزد را به مقصد مربی گری نساجی مازندران ترک کرد.
یحیی گلمحمدی در 20 آذر 1391 به عنوان سرمربی جدید تیم پرسپولیس معرفی شد. او در مجموع هدایت تیم را برای 20 بازی برعهده گرفت و نهایتا در اردیبهشت 1392 علی رغم مخالفت مسئولین باشگاه از پرسپولیس خداحافظی کرد.
او برای دومین بار در 23 دی 1398، به عنوان جایگزین گابریل کالدرون آرژانتینی برای سمت مربی گری در پرسپولیس معرفی شد و با قراردادی 4 ساله به این تیم پیوست. او در دومین نوبت حضورش در کنار سرخپوشان پایتخت، تیم را به فینال مسابقات قهرمانان آسیا رساند و عناوین بسیاری از جمله قهرمانی لیگ برتر خلیج فارس، قهرمانی سوپر جام و قهرمانی جام حذفی را در کارنامه حرفهای مربیگری خود ثبت کرد.
او مجموعا در 179 بازی هدایت فنی تیم پرسپولیس را بر عهده داشت. نتیجه 107 بازی به پیروزی تیم و نتیجه 51 بازی نیز به تساوی رسید. گل محمدی توانست پس از علی پروین لقب دومین مربی با تعداد پیروزیهای سه رقمی را در تاریخ باشگاه پرسپولیس به خود اختصاص دهد. 107 پیروزی در 179 بازی رکورد بسیار درخشانی بود که گل محمدی با مربی گری باشگاه پرسپولیس به آن دست یافت.
یحیی گل محمدی در 11 دیماه سال 1402 پس از تساوی مقابل تیم مس رفسنجان از پرسپولیس جدا شد و تاکنون درباره بازگشت به این تیم اطلاع دقیقی نداده است.
عملکرد گل محمدی در نفت تهران بسیار درخشان بود. او که برای فصل 1393-1392 راهی نفت تهران شده بود تیم را تا رسیدن به مقام سوم لیگ برتر هدایت کرد. او در پایان دوران سرمربی گری نفت موفق شد تا تیم را به رده پلیآف لیگ قهرمانان آسیا برساند.
یحیی گل محمدی در آخرین روزهای لیگ برتر خلیج فارس 2014-2013 با یک قرارداد 2 ساله هدایت تیم ذوب آهن اصفهان را به دست گرفت. او توانست در شروع فعالیت ضمن دریافت سهمیه لیگ قهرمانان آسیا، تیم را به رده چهارم لیگ برتر 2015-2014 برساند.
او نخستین جام قهرمانی دوران مربیگری خود را در کنار این تیم در مسابقات جام حذفی فوتبال ایران 1394-1393 کسب کرد. او همچنین موفق شد در جام حذفی فوتبال ایران 1395-1394 برای دومین بار کاپ قهرمانی تیمش را بالا ببرد.
یحیی گل محمدی در خرداد سال 1396 با قراردادی یک ساله راهی باشگاه تراکتورسازی تبریز شد اما با توجه به عدم تحقق نتایج مطلوب و با فشار از سوی هواداران تراکتور، این قرارداد در هفته هجدهم بازیها به پایان رسید و گل محمدی نیم فصل باقی مانده را خانه نشین شد.
در ادامه برای شما تمام افتخارات و جوایز تیمی یحیی گل محمدی به عنوان بازیکن فوتبال و سرمربی فوتبال را در دو جدول زیر قرار دادهایم:
تیم |
سال قهرمانی |
نام مسابقه |
پرسپولیس |
1375 / 1374 |
قهرمان لیگ برتر خلیج فارس |
پرسپولیس |
1378 / 1377 |
قهرمان جام حذفی |
صبا باتری |
1384 |
قهرمان سوپر جام |
تیم ملی فوتبال ایران |
2002 |
قهرمان بازیهای آسیایی |
نام باشگاه |
لیست مسابقات |
سالهای قهرمانی |
پرسپولیس |
لیگ برتر خلیج فارس |
قهرمان 1399-1398 / 1400-1399 1402-1401 نائب قهرمان 1401-1400 |
پرسپولیس |
جام حذفی |
1402-1401 |
پرسپولیس |
سوپر جام |
قهرمان 1402 / 1399 نائب قهرمان 1400 |
پرسپولیس |
لیگ قهرمانان آسیا |
نائب قهرمان 2020 |
ذوب آهن |
جام حذفی |
1394-1393 / 1395-1394 |
ذوب آهن |
سوپر جام |
1395 |